Vroegmorgen boottocht op de Blankaart te Diksmuide

Op zondagochtend 8 mei ben ik meegeweest fluistervaren op de Blankaart.

De Blankaart is het laagst gelegen deel van de IJzervallei in Diksmuide. De kern van het natuurgebied is een ondiepe vijver van 50 hectare met daarrond rietland en moerasbossen en ruim 300 hectare overstroombare hooi- en weilanden. De Blankaart is een waar vogelparadijs. In de zomer zijn de rietkragen de uitverkoren stek voor broedvogels als bruine kiekendief, rietgors, kleine karekiet en waterral. Aan de rand van het riet broeden futen, meerkoeten en waterhoentjes. Een fraai kasteel omringd door een prachtig oud park vormt de poort naar het achterliggende natuurgebied. Het Bezoekerscentrum De Blankaart is er gehuisvest. Dit bezoekerscentrum is een samenwerking van de provincie West-Vlaanderen met Natuurpunt en het Regionaal Landschap IJzer & Polder.
Langs de rechteroever van de IJzer, tussen Oost-Vleteren en Diksmuide ligt het natuurgebied De Blankaart, een planten- en vogelparadijs met een internationale uitstraling. De Blankaart is de ideale setting voor een mooie wandel- of fietstocht, maar het leukst is ongetwijfeld een tochtje met de fluisterboot (van 15 april tot 15 september). Verken met de geruisloze boot alle hoeken van het Blankaartmoeras zonder de dieren op de oevers te verstoren. Dat is pure magie.
Meer info kun je vinden bij natuurpunt.

Die ochtend reeds om 3u opgestaan, want we werden reeds om 5u verwacht aan de blankaart. Gelukkig was het weer goed en ook niet te koud. Bij de start was het blauwe uurtje nog aan de gang, gevolgd door het gouden uur. Wat je duidelijk kan zien in de foto’s. Ik heb mij vooral geconcentreerd op het landschap maar af en toe kwam er een vogel dicht genoeg om te fotograferen.

groetjes Krist.

 

 

Update:

Op dinsdag 24mei ben ik teruggeweest naar de blankkaart voor nogmaals een boottocht. Ditmaal met de klas fotografie, het weer was een stuk minder, veel wind en zwaarbewolk. Maar desondanks toch een paar grutto’s van dichtbij kunnen fotograferen.

Groetjes Krist.

 

Related Articles

Trouw Nancy en Paul
Fotoshoot met Fleur
Fotoshoot met Miranda en Jackie

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *